Tillbaka

Markeringsljus, ledljus eller antipanikljus: vilken typ av nödbelysningsarmatur bör du välja och vilka egenskaper bör du leta efter för ditt projekt? Vi ger dig en översikt!

 

Nödbelysning är en gemensam benämning för alla typer av ljus med alternativ strömkälla, som aktiveras automatiskt vid strömavbrott. När en krissituation uppstår och den normala belysningen sviktar, kan nödbelysning vara helt avgörande för hur situationen utvecklas. Det är därför ett krav att nödbelysningen kontrolleras årligen och att ägaren av byggnaden kan dokumentera att enheterna fungerar som de ska.

*Se även: Nyhet: Aurora nödbelysning - Den smarta wifi-lösningen för din säkerhet.

Olika typer av nödbelysning på marknaden:

Markeringsljus:

Skyltar med symboler som lyser upp och tydligt markerar utrymningsvägar för säker evakuering. Markeringsljusen ska alltid vara tända, även i en normal situation.

Ledljus:

Ledljus är monterade i taket och tänds automatiskt när den normala belysningen inte fungerar, till exempel vid strömavbrott. Eftersom ledljusen ska säkerställa tillräcklig nödbelysning om elektriciteten är borta är det viktigt att dessa armaturer har egna batterier som alltid fungerar.

Antipanikljus:

Antipanikljus används i områden med odefinierade utrymningsvägar, till exempel i hallar eller andra områden där många människor vistas samtidigt. Panikbelysningen ger tillräckligt ljus fram till utgångar/utrymningsvägar för att undvika panik i en nödsituation.

Brandpostskyltar:

Brandpostskyltar används för att ange platsen för antingen brandvarnare, brandsläckare eller brandslang.
 

 

Nyhet hos Melbye: SolidLed Slim - Dubbelsidig armatur

Centraliserade eller decentraliserade nödljusarmaturer - vad är skillnaden?

Centraliserade nödbelysningsanläggningar är vanliga i större byggnader där det kan vara svårt att ha översikt över nödbelysningen. Decentraliserade nödbelysningsanläggningar är däremot vanliga i mindre byggnader där det är förhållandevis lätt att ha översikt över nödbelysningen, och varje armatur har egen backup (batteri).

  • Centraliserade nödbelysningsanläggningar

Fördelar:

Lång livslängd och låga batterikostnader. Samtidigt kan du placera ledljus, markeringsljus och styrda armaturer på en och samma krets.

Nackdelar:

Vid centraliserade nödbelysningsanläggningar måste funktionssäker kabel användas för installationen. Om nödbelysningscentralen misslyckas kommer alla anslutna armaturer också att misslyckas. Dessutom blir anläggningen mindre flexibel på grund av en mer omfattande kabeldragning, och kabel-/kretsanläggning är något dyrare än vid decentraliserade anläggningar.

  • Decentraliserade nödbelysningsanläggningar

Fördelar:

En säker lösning med stor flexibilitet, särskilt vid utvidgningar eller uppgraderingar av anläggningen. Du får mindre kabeldragning, och standardkabel kan användas för hela anläggningen.

Nackdelar:

Batterierna i varje armatur måste underhållas separat. Det kan därför rekommenderas att använda armaturer med inbyggd testfunktion, som i Melbyes SolidLED-armaturer.


Varför välja nödbelysning från Melbye?

Att välja nödbelysning från Melbye ska vara en trygg upplevelse. Vi har bred erfarenhet inom området och hjälper dig alltid att skräddarsy den bästa lösningen för dina behov. Med Melbye är du inte bara säker på att få ett nödbelysningssystem som uppfyller alla lagstadgade krav, utan också på enkel montering, effektivt underhåll och lång livslängd.

Vi levererar markeringsljus och ledljus för decentraliserade anläggningar, antipanikbelysning för öppna områden eller områden med odefinierade utrymningsvägar, och smarta beredskapslampor. Vi levererar också armaturer som kan användas både som markeringsljus och ledljus. 

Se hela vårt utbud av nödljusarmaturer här

Fördelar med Melbyes nödbelysningssystem:

  • Medföljande piktogram som enkelt klickas på plats
     
  • LED-ljuskällor med förväntad livslängd på 25 år
     
  • Batteridrift på 1–3 timmar (Upp till 12 timmar på beredskapslampor)
     
  • Kan levereras med inbyggd självtestfunktion
     
  • Enkel öppning av armaturen utan verktyg
     
  • Snabb anslutning
     
  • Li-FEPO4-batteri
     
  • För permanentdrift och beredskapsdrift

*Se också: Nödljusarmaturen designad för kalla vintrar – SolidLed Slim Heated

Armaturer med självtestfunktion:

Hos Melbye hittar du armaturer med självtestfunktion som visar armaturens status med hjälp av lysdioder. För dessa armaturer är det inte nödvändigt med manuella avbrott, vilket förenklar dokumentationen av status. De olika statussignalerna är specificerade i armaturernas användarmanual.

Manuella armaturer:

Vi erbjuder också manuella armaturer med inbyggd laddningsfunktion och batteri. Dessa armaturer måste testas manuellt och har en LED-indikator som visar nätspänningen.

Utvalda nödbelysningsprodukter från Melbye

 
1. SolidLed Slim dubbelsidig (Nyhet!)

SolidLED Slim dubbelsidig är ett av de senaste tillskotten till vårt nödbelysningssortiment. Denna praktiska armatur har piktogram på båda sidor för optimal synlighet. Ljuskällan består av LED-ljus med upp till 25 års livslängd, som kan justeras i två olika ljusstyrkor (252 eller 118 lumen). Piktogram för alla riktningar medföljer.

Till produkten


 

Typ av armatur: Kombi-armatur (markerings/ledljus)
Batteri: Li-FePO4-batteri med lång livslängd och 1–3 timmars backup.
Skyddsklass: IP65
Montering: Tak
Självtestfunktion: Ja
Läsavstånd: 23 meter
 

 

 

 

2. För kalla temperaturer: SolidLED Slim Heated

SolidLED Slim Heated är en smart kombiarmatur som är speciellt utformad för utomhusmontering, i installationsområden med temperaturer ner till -20°C. Detta tack vare inbyggt värmeelement och en kontrollmodul som säkerställer en jämn inre temperatur. Ljuskällan består av LED-ljus med upp till 25 års livslängd. Piktogram för alla riktningar medföljer.

Till produkten


Typ av armatur: Kombi-armatur (markerings/ledljus)
Batteri: Li-FePO4-batteri med 1 timmes backup.
Skyddsklass: IP65
Montering: Tak/vägg
Automatisk självtestfunktion: Ja
Läsavstånd: 23 meter

 

 

 

3. Ledljus: SuperLED

 

Till produkten

 

Typ av armatur: Ledljus Batteri: Ni-MH-batteri med 1/3h backup
Skyddsklass: IP65
Montering: Tak
Automatisk självtestfunktion: Ja (valfritt)

 

 

 

 

4. Antipanikljus - EluLED

EluLED antipanikljus har 2 st. LED-ljuskällor på totalt 20 watt. Lamporna kan justeras i önskad riktning för att belysa specifika områden. Armaturen har 3 timmars batteribackup och självtestfunktion.

Till produkten



Typ av armatur: Antipanikljus
Batteri: 12V VRLA-batteri (underhållsfritt)
Skyddsklass: IP65
Montering: Tak/vägg
Automatisk självtestfunktion: Ja

 

 

 

 

 

 

 

Oppgradera befintligt nödbelysningssystem eller planera för ett nytt?

Vi hjälper dig gärna! Kontakta oss så hittar vi den bästa lösningen för dina specifika behov. Om du behöver hjälp med planeringen kan vi även bistå med projekteringsförslag.

Kontakta oss här.

 

 

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Jonas Andersson

Sales Manager ja@melbye.se +46 70-559 21 45