Tillbaka

De totala kostnader som nätägare har i samband med hackspettskador i trästolpar beräknas till att vara flera miljoner kronor över hela landet årligen. I den här artikeln utforskar vi vad som kan vara konsekvenserna av hackspettskador, och hur de kan förebyggas och åtgärdas på en effektivt och försiktigt sätt.

Konsekvenserna av hackspettskador

Från en trästolpe har hackspetten en bra utsikt över de omgivande områdena, med optimal signal till potentiella partners. Stolpar är naturliga objekt att pecka i, oavsett om det är för att göra hål för bo eller leta efter insekter. Kaji Löwhagen, Försäljningschef på Energi i Melbye, berättar hur hackspetten kan göra stora skador och hur det kan förhindras.

- Hackspetten hackar ofta in i mitten av stolpen och fortsätter nedåt. Detta gör att stolpen blir ihålig och blir därmed mer mottaglig för röta, förklarar Löwhagen.

En hackspett kan expandera smala sprickor för att nå insekter eller för att fästa kottar, och när den kommer igenom impregneringen kommer kärnträet att vara mer mottagligt för rötangrepp, på grund av vatten kvävehaltigt avfall. Stolpens mekaniska kapacitet reduceras, vilket kan leda till stora konsekvenser.

- I värsta fall bryts stolpen av och det blir strömavbrott. Detta kan leda till stora kostnader för nätägaren. Dessutom minskar säkerheten för montörer som klättrar i stolpen, tillägger han.

Hackspettrör som skydd mot hackspettskador

En trästolpe ska ha en genomsnittlig livslängd på 50 - 60 år, men skador innebär ofta att stolpen måste bytas ut tidigare.

- Beräkningarna för att byta ut trästolpar mot reparation av hackspettskador varierar från område till område, men många glömmer kostnaderna vid strömavbrott. Om det finns kritiska linjer kan du försvara reparation mot ett AMS-uppdrag (Arbete med spänning), förklarar Gunnar Huynh, som är Melbyes produktchef. 

Genom att använda ett skyddsrör på utsidan av stolpen kan du förlänga stolpens livslängd. I Melbyes sortiment hittar du hackspettrör som är speciellt utformade för dessa utmaningar.

- Om du har en trästolpe med hackspettskador kan du skruva upp ett skyddsrör för att motverka skador och förlänga dess livslängd. Samtidigt blir stolpen mer säker att klättra i, säger Löwhagen.

Med hackspettrör från Melbye kan du skydda, stärka och förlänga trästolpens livslängd. Det specialdesignade och återvinningsbara PE-röret placeras på utsidan av stolpen och skyddar inte bara mot hackspettskador, utan också mot gnagare och storvilt – och annan yttre påverkan. Röret skyddar stolpen och förhindrar nedbrytning orsakad av UV-strålning, vind och väder.

Enligt Löwhagen finns det flera egenskaper som gör hackspettröret unikt:

- Förutom att förstärka stolpen och motverka yttre påfrestningar, är röret också anpassat för stolpskor. Klättringsskydd kan monteras i röret så att montören har flera förankringspunkter, förklarar han.

 

 

Fördelar med hackspettrör:

 • Underhållsfritt

 • Hög kemisk beständighet och goda isolationsegenskaper

 • Ger säkert fäste for stolpskor.

 • Tål hårdhänt hantering och är enkel att transportera i svår terräng

 • Billigaste konstruktionen för stolpskydd

 • Beräknat för både befintliga och nya stolpar

 • Återvinnbar och fri från giftiga kemikalier

 

Reparationsmassa för reparation av skador

Om du har en etablerad skada i stolpen finns det också effektiva lösningar för detta. Reparationsmassan gör det enkelt att reparera skador orsakade av hackspett eller andra yttre påverkningar. Melbye levererar reparationsmassa från Polywater, som är speciellt utvecklad för att expandera och fylla hål – samtidigt som den skyddar stolpen. Produkten är lätt att få in i stolpen utan att spilla på kläder och arbetsplats, och hela monteringen är tidsbesparande. Reparationsmedlet expanderar och torkar på 10 - 20 minuter, beroende på mängden.
 

- På detta sätt behöver du inte komma tillbaka nästa dag för att ta bort någon förskalning, vilket man ofta måste med liknande produkter, förklarar Kaji.

Om skadan är stor kan hålet fyllas med träklossar innan reparationsmassan fylls i hålet. Massan flyter runt klossarna och expanderar runt. Här kan du använda impregnerat material eller gamla och torra stolpar.

Fördelar med Polywater reparationsmassa:

 • Lätt och rent att använda

 • Expanderar och fäster mot stolpväggen

 • Endast plastfolie runt hålet före påfyllning

 • Utfört med en «resa upp i stolpen”

 • Kort torktid (10 - 20 minuter)

Melbye Skandinavia har högkompetenta medarbetare som är redo att hjälpa dig. Kontakta oss gärna om du har några frågor relaterade till reparation och förebyggande av hackspettskador.

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Kaji Löwhagen

Sales Manager Energy kal@melbye.se 076-323 40 80