Tillbaka
Brandvarnare är oftast vår första föraning om brand, och därför är det avgörande att installation, underhåll och seriekoppling utförs på korrekt sätt. Här introducerar vi den senaste uppgraderingen av våra brandvarnare som kommer göra det enklare än någonsin att seriekoppla enheterna på ett säkert sätt. Dessutom ger vi dig några smarta tips och tricks för att säkerställa att dina brandvarnare alltid fungerar optimalt.

Brandvarnare är inte längre bara enkla apparater som hänger i taket och ljuder vid rökdetektering, de har utvecklats till att bli allt mer avancerade enheter som kan upptäcka brandrisker tidigt och till och med interagera med andra enheter för att öka säkerheten ytterligare.

Detta kallas för seriekoppling eller synkronisering, och innebär att brandvarnare kan arbeta tillsammans som ett nätverk. När en enhet upptäcker rök eller brand, skickar den omedelbart en signal till alla andra enheter som är anslutna till samma system. Detta ger dig en tidig varning oavsett var i byggnaden branden börjar.

- Dagens brandvarnare låter oss koppla samman många enheter, så att det enkelt ska vara möjligt att täcka hela byggnaden. Med vårt brandvarningssystem kan du koppla samman upp till 40 enheter genom kabelanslutning och upp till 20 enheter med trådlös installation, förklarar Espen Rasch - produktchef för Installation på Melbye.


Melbyes brandvarningssystem består av både rök- och värmedetektorer. De trådlösa optiska enheterna finns i både 3V och 230V varianter och kan kopplas samman med flera andra enheter. Den nyligen utförda uppgraderingen gör det nu enklare än någonsin att seriekoppla dem på ett säkert sätt.

Läs mer om våra brandvarnare här!

 

Visste du att vi nu har inkluderat svarta, optiska brandvarnare i vårt sortiment?
Trådlös 3V: E-nr: 6302406
Trådlös 230V: E-nr: 6302407

Så här kopplar du samman våra 3V brandvarnare:
 

1) Ta fram enhet A och lokalisera den svarta knappen på baksidan. Knappen ska hållas nedtryckt tills lysdioden på framsidan av brandvarnaren lyser rött.

Enhet A är nu redo att synkroniseras i upp till 30 sekunder.


3V: Håll ner den svarta knappen på enhet A för att starta
synkroniseringsprocessen

 

2) Ta fram enhet B. På den ska du trycka 2 gånger på den svarta knappen. Efter 2 snabba tryck ska lysdioden blinka rött fem gånger.

Enheterna är nu ihopkopplade.


3V: Tryck sedan 2 snabba gånger på enhet B

Så här kopplar du samman våra 23V0 brandvarnara

 

1) Ta fram enhet A. Lokalisera den vita knappen på sidan av brandvarnaren, och håll ner den tills lysdioden lyser rött.

Brandvarnaren är nu redo att synkroniseras i upp till 150 sekunder.


230V: Knapp för att starta trådlös ihopkoppling, enhet A

 

2) Ta fram enhet B. Här ska du också lokalisera den vita knappen på sidan av brandvarnaren, men den här gången ska du trycka på knappen med 2 snabba tryck. Lysdioden på sidan av brandvarnaren ska då blinka 5 gånger.

Enheterna är nu ihopkopplade.


230V: Tryck 2 gånger på den vita knappen, enhet B.

Testa: Är brandvarnarna ihopkopplade på rätt sätt?

 

Efter sammankopplingen bör du alltid testa att brandvarnarna är korrekt synkroniserade. Detta gör du genom att använda testknappen, som är placerad på framsidan av brandvarnaren.

Håll nere testknappen i upp till 20 sekunder eller tills alla detektorer utlöser larm. Detektorerna har nu testats och är redo för montering.


Testknappen är placerad på framsidan av brandvarnaren. Kom ihåg att använda den!

 

Rekommendationer för seriekoppling av brandvarnare

- Tänk på att det finns många äldre brandvarnare som inte kan kommunicera med de nyare modellerna. Se därför alltid till att de brandvarnare du vill seriekoppla är kompatibla med varandra. Dessutom har brandvarnaren en rekommenderad livslängd på högst tio år, så det kan vara lönsamt att byta ut alla enheter till modeller som både kan kommunicera med varandra och har samma långa livslängd, säger Rasch.

Viktiga saker att komma ihåg när du seriekopplar brandvarnare:

 • Se till att alla dina brandvarnare är kompatibla och kan seriekopplas
 • Följ alltid tillverkarens anvisningar
 • Testa seriekopplingen regelbundet 
 • Se till att varje enhet har rätt strömförsörjning (batterier och/eller 230V ström) och att batterierna byts enligt tillverkarens rekommendationer.

Regelbunden rengöring och underhåll är nödvändigt för att säkerställa att dina brandvarnare alltid fungerar korrekt. I den här videon ger vi dig några smarta tips:


Är det dags att byta ut dina brandvarnare?

Om du har brandvarnare som närmar sig tio år bör du överväga att byta ut dem mot nya. Hos oss på Melbye hittar du ett brett utbud av högkvalitativa brandvarnare och värmedetektorer.

Fördelar med brandvarnare från Melbye:

 •  Enkel installation och seriekoppling
 • Tystningsfunktion i testknappen
 • 85 dB larm
 • Varning för lågt batteri
 • Uppfyller kraven för brandvarnare enligt TEK-17
 • Kitemark-godkänd
 • RoHs
 • Long Life-batterier med lång livslängd

 

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Jonas Andersson

Sales Manager ja@melbye.se +46 70-559 21 45