Tillbaka

Vi tog oss en pratstund med Samer, ägare av Smart Solar och medlem i teknikrådet för Svensk Solenergi. Smart Solar jobbar med förnybar energi samt solceller och börjar etablera sig mer och mer på marknaden – nu även med hjälp med vår nya Solarcable.

asset_image

Berätta om företaget, vad är er vision?

Vi startade företaget för 4 år sedan med visionerna att hålla på med solentreprenad där vi har alla delar under samma företag. Dessa stora mål gav utdelning, idag har vi 4 kontor och gjort över 1000 installationer. Hos oss finner man det mesta; solcellsstationer, energilagring, solcellsmontörer, projektering. Vi har hela kedjan. Vi är unika - vi har varit med och tagit fram informationen och satt standarden.

Vilka är era största utmaningar?

Det är lite varierat beroende på hur övriga världen ser ut. I början av 2023 var det en del leveransproblem, efterfrågan var lite för stor. Men vi ser att det har lugnat sig, man får följa bergochdalbanan.
 

Ni har ju provat vår solpanelskabel "Solarcable" 4 och 6mm2 i projekt, vilken feedback har ni fått på detta?

Det är bra kvalitet och det är ett annat material på isoleringen så den upplevs mer följsam och smidig vilket man vill ha när man jobbar med en solpanelskabel.

Den uppfyller även de Europeiska kraven och är testad enligt CPR Approval for Euro class  Dca - S1. D2. A1, vilket garanterar att vi installerar en säker kabel hos våra kunder. Här kan du läsa mer om Solarcable

Ni fick dessutom prova vår skaltång för solcellskabel – vad tycker ni än så länge?

Detta var ett väldigt smidigt verktyg. Vi har inte använt sådana tidigare så det var kul att få testa, och vi kommer absolut fortsätta använda det.

Här kan du läsa mer om skalverktyg E1665190

Vi såg också att du satt med i teknikgruppen för Svensk solenergi. Berätta mer, vad innebär det?

Vi har regelbundna möten i Stockholm varannan månad där vi diskuterar nya riktlinjer och krav. Dessa möten fokuserar på certifieringen för solcellsmontörer och besiktningsmän. Under mötena går vi igenom olika aspekter, som arbetssäkerhet, nödvändiga kontakter, och typer av kablar som är relevanta i vårt arbete. Vi diskuterar också solcellsprotokoll och fastställer vilka behörigheter som krävs för besiktning samt vad som bör granskas. Vårt engagemang syftar till att säkerställa att alla inom branschen följer samma standarder.

 

Vad tror ni om solenergi och framtiden, vad är de senaste trenderna inom solenergi?

Batterilagring är en stor trend. Det har vi jobbat med väldigt mycket, från mindre till stora batterilager – även kallat frekvenshandel. Man skaffar batteri för att stötta elnätet och på så vis får man väldigt hög avkastning. Vi har samarbete med företag som erbjuder frekvenshandel.

Vad är Smart Solars nästa steg?

Vi är en av de större installatörerna och vårt mål är att bli rikstäckande. Just nu gör vi en stor satsning i Västerås, med större kontor.


 

Vi tackar Samer för pratstunden, och önskar lycka till i kommande projekt och installationer!

Här kan du läsa mer om Svensk solenergi
Här kan du komma i kontakt med Smart Solar

Evelina Gillberg

Content Creator evg@melbye.se +46 703 127 120

Kaji Löwhagen

Sales Manager kal@melbye.se +46 76-323 40 80