Tillbaka

Skellefteå Kraft står inför omfattande ombyggnationer av sitt elnät för att möta det växande energibehovet i regionen. Med nya stora konsumtionskunder och expansionen av vind- och solcellsanläggningar, behöver både kapaciteten och pålitligheten i elnätet uppgraderas. Som en del av detta arbete har Skellefteå Kraft valt att använda Melbyes kompositstolpar för att förbättra kraftöverföringen i regionen.

Varför behövs uppgraderingen?

Under de kommande fem åren planerar Skellefteå Kraft att bygga mer än 200 km 170 kV-ledning och över 50 km 36 kV-ledning - enbart på sitt regionnät. Detta omfattande arbete är en del av deras långsiktiga plan för att möta de växande energibehoven och säkerställa en pålitlig elförsörjning i en region som snabbt utvecklas med nya energikällor.

Behovet av att uppgradera kraftöverföringen i Skellefteåregionen drivs av flera faktorer. Förutom att flera stora konsumtionskunder kräver betydligt mer el, ansluter Skellefteå Kraft även nya vind- och solcellsanläggningar till nätet. Samtidigt ser man över och ersätter äldre ledningar för att framtidssäkra elnätet. Detta är ett nödvändigt steg för att hålla jämna steg med den pågående expansionen av både befolkning och industrin i regionen.

Fördelarna med Melbyes kompositstolpar

När Skellefteå Kraft valde Melbyes kompositstolpar var det framförallt för deras robusta egenskaper och lämplighet i olika typer av terräng. Kompositstolpar är särskilt användbara där det finns behov av högre stolpar än vad traditionella trästolpar kan erbjuda, eller i områden som är svåra att nå. Dessa stolpar kräver också betydligt mindre underhåll, vilket minskar driftstopp och sparar både tid och resurser.

”Vi ser Melbyes kompositstolpar som väldigt fördelaktiga där vi behöver högre stolpar eller vid placeringar som är svåra att nå, eftersom kompositstolparna är robusta och kräver mindre underhåll över tid."
– Lars Axén, projektledare på Skellefteå Kraft

Miljöfördelar och hållbarhet

Skellefteå Kraft ser också långsiktiga miljöfördelar med att använda kompositstolpar istället för traditionella material som trä. Eftersom kompositstolpar inte påverkas av rötangrepp vid stolproten och är mindre benägna att attrahera fåglar som bygger bon (så som spillkråkor), innebär de en minskad miljöpåverkan och minskade underhållskostnader. Dessa egenskaper gör kompositstolparna till ett mer hållbart alternativ i en tid när både energieffektivitet och miljöhänsyn står i fokus. 

Sammanfattning 

Genom att använda Melbyes kompositstolpar säkerställer Skellefteå Kraft att deras elnät är rustat för framtidens krav. Med utbyggnaden av ledningar och de hållbara fördelar som kompositstolparna erbjuder, kan Skellefteå Kraft fortsätta sin viktiga roll i regionens energiomställning och expansion.

 

Evelina Gillberg

Content Creator

Kaji Löwhagen

Sales Manager kal@melbye.se +46 76-323 40 80