Tillbaka

Sveriges elektrifiering kräver snabbare utbyggnad av laddinfrastruktur – och Melbye är med och driver utvecklingen.
Med en snabbt växande andel elbilar behövs flexibla, hållbara och skalbara lösningar för laddstationer. Därför har vi tagit fram E-Foundation – ett betongfritt infrastruktursystem anpassat för framtidens behov.

Elektrifiering kräver tempo

Antalet elbilar i Sverige fortsätter att öka. I år väntas 40 % av alla sålda bilar vara laddbara – och till 2030 beräknas siffran ha vuxit till 3 miljoner fordon.

Men utbyggnaden av publik laddinfrastruktur hänger inte med. Branschorganisationer larmar om att antalet laddstationer behöver fördubblas, men osäkerhet kring hur de ska dimensioneras bromsar utvecklingen.

En flexibel lösning för framtiden

– På Melbye har vi utvecklat ett infrastruktursystem – E-Foundation – som gör det enkelt att skala upp eller ner laddstationer efter behov. Det är en modulär och flexibel lösning som möjliggör snabb anpassning i takt med efterfrågan, säger Simon Gullberg, produktansvarig på Melbye.

Eftersom E-Foundation är helt betongfritt, erbjuder det dessutom ett mer hållbart alternativ till traditionella betongfundament.

Hållbart – både över och under mark

Melbye har lång erfarenhet av att utveckla betongfria brunnar och infrastruktursystem i HDPE. Lösningarna omfattar allt som behövs under mark:
🔹 Kabelkanaler
🔹 Multikanaler med minimalt bärlager
🔹 Integrering med fiberskåp och batteribackuper

Fundamenten tillverkas i Jönköping av 100 % återvunnen plast och bara några kilo stål. Vårt minsta fundament väger 40 kg – att jämföra med motsvarande betongfundament på 800 kg.

Upp till 95 % lägre klimatpåverkan

Genom att använda återvunnen plast minskas CO₂-utsläppen med:
🔹 90–95 % jämfört med standardbetong
🔹 50–60 % jämfört med stål

Fundamenten är så lätta att de kan hanteras manuellt – utan tunga maskiner – och staplas för effektiv logistik.

Anpassningsbart – nu och imorgon

För att skapa maximal flexibilitet används en adapterplatta i stål som enkelt byts ut när laddstationen behöver uppgraderas. Det innebär att parkeringsytor slipper grävas upp – något som sparar både tid och kostnader.

Adapterplåtar utvecklas löpande för att matcha nya applikationer. Dessutom finns krockskydd som skyddar laddarna från påkörning.

Testat – i verkligheten

– Vi samarbetar med producenter och installatörer av laddstationer för att underlätta en smidig utbyggnad. Ett exempel är Posten Bring i Norge, som bygger en laddstation för tunga fordon med Melbyes fundament som grund, berättar Simon.

Enkel montering – och smart ekonomi

E-Foundation kombinerar hög hållfasthet med hållbarhet. Fundamenten är återanvändningsbara och enkla att installera tack vare sin modulära design.

– Entreprenörer vill ha lösningar som är snabba och smidiga att montera. Kunder söker hållbarhet som lönar sig. Det är precis vad vi erbjuder med E-Foundation, avslutar Simon.