Tillbaka

Det finns en mängd av olika typer kabelskarvar på marknaden. Vilken typ av kabelskarv du ska välja beror på spänningsområde, vilken typ av kabel som används och var den ska installeras. För att göra det enklare för dig att välja rätt lösning, har vi samlat ihop en introduktion till 3 av de mest använda skarvarna!

I vårt sortiment finns et stort utbud av kabelskarvar, bland annat de 3 mest använda skarvarna: varmkrympskarvar, gjuthartsskarvar och prefabricerade gelskarvar. Dessa skarvar har egenskaper som är lämpliga för både inomhus- och utomhusförläggning, och de finns i vattentäta, UV-resistenta och prefabricerade varianter.

Varmkrympskarvar

Varmkrympskarvar är konstruerade på så sätt att ledaren i kabeln byggs ihop med en metallisk skarvhylsa. Isolationen och manteln på kabeln återbyggs med en isolerande varmkrympslang. Varmkrympskarvar kan används för förläggning både inomhus och utomhus – i mark och på kabelstege.

 • MPS: För skarvning av 1 kV plastisolerade kablar (3–4/5-ledare)
   
 • MPP: För övergång från pappersisolerad 4-ledarkabel till plastisolerad 4-ledarkabel utan skärm, eller 3-ledarkabel med skärm.

Egenskaper:

 • Spänningsområde: <0,6 kV
 • Halogenfri
 • UV-beständig
 • Testad enl. UL 224 E204071
 • RoHS-kompatibel
 • Driftstemperatur: -55°C till + 125°C
 • Inklusive skruvskarvhylsor

Se våra varmkrympskarvar här

 

Gjuthartsskarvar

Gjuthartsskarvar kan användas till de flesta applikationer, både utomhus och inomhus – med förläggning i både installationskanaler, under mark och i vatten. En gjuthartsskarv kan användas med alla typer av lederanslutningar, press och skruv – för både koppar- och aluminiumledare.

Ledaren ersätts med en skarvhylsa i metall, och isolationen samt manteln ersätts av en två-komponents massa som blandas i fält och fylls i ett plasthölje. Detta ger en mycket stabil lösning både elektriskt och mekaniskt. GreenLine gjuthartsskarvar användas för skarvning av plast- och pappersisolerade 3–4-ledarkablar, samt signalkablar. Dessa gjuthartsskarvar finns även för avgrening.

Egenskaper:

 • Spänningsområde: <1kV
 • UV-beständig
 • Vattentät
 • Halogenfri
 • Gynnsamma flödesegenskaper
 • Hydrofobisk
 • Motståndskraftig mot alkaliska jordartsmetaller
 • Mekanisk spänningsabsorbering
 • Ingen sprickbildning under elektrisk eller mekanisk spänning
 • Utmärkt vidhäftning till alla kabelmaterial
 • Låg härdningstemperatur

 

Se våra gjuthartsskarvar här

 

 

Prefabricerade gelskarvar

En prefabricerad gelskarv är en snabb och säker skarv som er prefabricerad från början. Den används för alla typer av 1kV-kablar (3-, 4- och 5-ledare), och kan installeras både utomhus och inomhus – med sin UV-resistens och vattentäta design. Tack vara sitt kompakta skal och prefabricerade isolering är den även mycket lämplig att använda till exempelvis belysningsinstallationer. Den är också lämplig för anslutning av alla polymer-kablar med ett tvärsnitt från 1,5 mm2 till 25 mm2 på ledare.

De prefabricerade gelskarvarna från EASYCELL användas för skarvning av plastisolerade 3-5-ledare, samt tele,- signal- och belysningskablar. Skarvarna finns även som avgreningsskarv.

Egenskaper:

 • Spänningsområde: <1kV
 • Flamskyddat skal
 • UV resistent
 • Vattentät (enligt teststandard)
 • DIN EN 50393 och DIN EN 60695-2-11
 • Obegränsad hållbarhet
 • Snabb att installera

 

Se våra prefabricerade gelskarvar här

 

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Jonas Andersson

Sales Manager ja@melbye.se +46 70-559 21 45