Tillbaka
Visste du att december är den månad med störst brandrisk i hemmet? Vi påminner dig därför om Brandvarnardagen den 1 december – dagen för att kontrollera, rengöra och byta batterier i alla dina brandvarnare. Vi visar dig hur!

 

Med eld i öppna spisen, levande ljus och elektriska värmekällor är december den månad med störst brandrisk. Var rädd om dig själv och andra genom att testa dina brandvarnare – i båda hem och fritidshus!

Checklista för 1 december:

 • Rengör alla rökdetektorer fria från damm och smuts
 • Testa alla enheter med testknappen
 • Byt batterier i alla enheter
 • Se till att ha ett extra batteri med dig om du ska till fritidshuset
Testning och underhåll av rökdetektorer – så här gör du!

Både batterier och rökdetektorer har en begränsad livslängd. En rökdetektor ska normalt bytas ut vart tionde år medan batterier normalt ska bytas en gång per år. Men om brandvarnaren ger ifrån sig en signal, även om det inte var länge sen du bytte batteri, bör du ändå testa enheten för att se till att allt fungerar som det ska.

Genom att trycka på testknappen, kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut. Hjälper inte batteribyte, kan det vara nödvändigt att ersätta brandvarnaren med en ny.

I denna film visar vi hur du kan underhålla, rengöra och testa dina brandvarnare på ett enkelt sätt.
 

 

 • Använd en dammsugare för att ta bort damm och smuts
 • Testa brandvarnaren genom att hålla ned testknappen
 • Öppna brandvarnaren med knappen på sidan, bredvid den gula märklappen
 • Lysdioderna på framsidan av brandvarnaren indikerar om det finns problem med nätverket eller om batterierna behöver bytas
Stort utbud av rök- och värmedetektorer

Hos oss i Melbye hittar du ett brett utbud av rökdetektorer och värmedetektorer i hög kvalitet. Oavsett om du vill ha 230V-enheter som kommunicerar trådbundet, eller batteridrivna och trådlöst kommunicerande 3V-enheter, så har vi en lösning som passar dina behov.

Melbyes brandvarnarsystem låter dig koppla ihop upp till 20 enheter trådlöst, eller 40 enheter med kabel. Systemet gör det även enkelt att kombinera trådlösa och trådbundna enheter så att byggnaden får en optimal lösning.

Se vårt utbud av rök- och värmedetektorer här!

 

Fördelar med brandvarnare från Melbye:

 • Spjällfunktion i testknappen
 • 85 dB larmsignal
 • Varning vid låg batterinivå
 • Uppfyller kraven för brandvarnare i SS-EN-14604 & TEK-17
 • Kitemark-godkänd
 • RoHs
 • LongLife-batterier med lång livstid

 

Se också: «NYHET! Melbyes nya, svarta brandvarnare!»


Svart, optisk brandvarnare från Melbye. E. Nummer 6302406

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Jonas Andersson

Sales Manager Installation ja@melbye.se +46 70-559 21 45