Tillbaka

Rätt placering av brandvarnare är avgörande för säkerheten i varje hem. Men vad bör du överväga när det gäller val av brandvarnare, placering och seriekoppling? Vi ger dig de svar du behöver.

Rätt och strategisk placering av brandvarnare spelar en avgörande roll när det kommer till att skydda liv och egendom och kan bidra till tidig upptäckt av rök och brand. Dessutom är det viktigt att välja brandvarnare som är lämpliga för de miljöer de ska användas i. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du bidra till att skapa en säkrare hemmiljö.

PS! Våra brandvarnare är CE-märkt enligt SS-EN 14604. Läs mer om våra brandvarnare här.
 

Kom ihåg:

 • Det måste finnas minst en brandvarnare på varje våning.
   
 • Brandvarnare ska ha 230 V-drift med batterireserv som minsta krav.
   
 • Sirenerna måste ge en ljudsignal på 85 dB/3 m, så att larmet hörs tydligt i uppehållsrum och i sovrum med stängda dörrar.
   
 • Om det finns fler än en brandvarnare bör enheterna kopplas samman.
   
 • Brandvarnare/detektorer ska täcka områdena i köket, vardagsrummet, zonen utanför sovrum och zonen utanför tekniska utrymmen.

 

Rekommendationen är att ha en 230V brandvarnare på varje våning, i tillägg till 3V-enheter med batteri i alla rum (förutom kök och badrum. I köket rekommenderar vi värmedetektor för att undvika falsklarm under matlagning).

I vår rök- och värmedetektor-katalog får du smarta tips till installationen.

 

Vi erbjuder ett brett utbud av optiska brandvarnare – både svarta och vita.
På denna sida kan du se alla våra modeller.

Montering av brandvarnare: Detta bör du tänka på

Nu till monteringen. Här är några viktiga saker att komma ihåg:

 • Vid takmontering:
  Brandvarnaren ska monteras minst 1 meter från väggen. Dessutom måste det finnas minst 30 cm till närmaste lampa eller dekorationsföremål och 1 meter från "drivare".
   
 • Vid montering i snedtak:
  Brandvarnaren monteras 90 cm ner från den högsta punkten i taket.
   
 • Vid väggmontering:
  Placera brandvarnaren mellan 15 och 30 cm under taket. Brandvarnaren bör placeras minst 30 cm från hörn.

Här bör du undvika att placera brandvarnaren:

 • Där temperaturen kan bli lägre än 4 °C eller högre än 50 °C.
   
 • Fuktiga platser där luftfuktigheten kan överstiga 90 % (till exempel badrum).
   
 • Nära eller direkt ovanför värmekällor eller väggventiler.
   
 • Rökfyllda, dammiga och smutsiga platser

Optisk eller jonisk brandvarnare?

De flesta bostadsbränder börjar med att branden utvecklas långsamt med lite lågor, men med mycket giftig rök och stora partiklar. En optisk brandvarnare upptäcker dessa större partiklar snabbare än en jonisk brandvarnare.

Det rekommenderas därför att välja en optisk brandvarnare, eftersom chansen är större att bli varnad tidigt vid brand. En annan fördel med optiska brandvarnare är att de inte innehåller någon radioaktiv källa, vilket underlättar vid avfallshantering.

Seriekopplade brandvarnare ökar säkerheten

I ett bostadshus med många rum eller flera våningar bör du koppla samman/seriekoppla brandvarnarna. Om en brandvarnare upptäcker brand eller rökbildning kommer då alla brandvarnare att larma samtidigt. Detta kan ge dig värdefull tid att evakuera, även om branden börjar i en annan våning än den där du sover.

Brandvarnarna från Melbye tillåter dig att seriekoppla upp till 40 andra enheter genom kabelanslutning och upp till 20 enheter genom trådlös koppling.

*Läs också: Så här enkelt kopplar du samman Melbyes brandvarnare

PS! Det finns många äldre brandvarnare som inte kan kommunicera med de nyaste modellerna. När du ska seriekoppla brandvarnare bör du därför se till att välja enheter som är kompatibla med varandra. Fråga oss gärna om råd!

 

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Jonas Andersson

Sales Manager ja@melbye.se +46 70-559 21 45