Tillbaka

Den 1 december är det Brandvarnarens dag. Det är dagen att kontrollera, rengöra och testa dina brandvarnare och byta batteri om det behövs. Vi ger dig de råd du behöver för att vara förberedd.

Trådlös optisk brandvarnare från Melbye – svart modell. Produkterna hittar du här.

 

Årligen inträffar runt 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige, och enligt MSB omkommer cirka 90 personer årligen av dessa brandar. Glömd spis utgör den vanligaste källan till bostadsbränder, följt av elektrisk utrustning.

Det är inte en slump att Brandvarnarens dag infaller den 1 december varje år, med levande ljus och eld i öppna spisen är december den månaden då flest bostadsbränder uppstår. Detta påminner oss om vikten av fungerande brandvarnare och batterier, som är avgörande för att få en tidig varning, en snabbare reaktion och möjligheten att rädda liv.

Hos oss på Melbye hittar du trådlösa optiska brandvarnare med 5–10-års batteritid. Dessa varianter finns både med 3V och 230V, och de kan kopplas trådlöst eller kabelanslutet till andra enheter.

Läs mer om våra brandvarnare här.

 

Kom ihåg detta den 1 december:

  • Dammsug alla enheterna från smuts och damm.
     
  • Använd testknappen för att testa dina brandvarnare.
     
  • Byt batterier om det behövs.
     
  • Kontrollera förfallodatumet på brandvarnaren. Den rekommenderade livslängden för brandvarnare är 8–10 år. När den närmar sig detta bör den bytas ut.

 

*Se också: Guide till val och placering av brandvarnare

Byt batteri i brandvarnaren

Ett batteri som inte fungerar innebär en brandvarnare som inte fungerar. Om du har trådlösa brandvarnare med vanliga 9V-batterier bör du byta batteri minst en gång om året. Ett bra knep är att göra detta den 1 december varje år.

Samtliga trådlösa brandvarnare från Melbye har litiumbatterier med en livslängd på mellan 5 och 10 år, vilket innebär att årligt batteribyte inte är nödvändigt. Vi rekommenderar däremot att ändå testa både brandvarnare och batterier regelbundet - minst två gånger om året.

Obs! Kom ihåg att batterier inte ska slängas i vanligt hushållsavfall. Batterier kan lämnas in till alla butiker som säljer samma typ av batteri eller lämnas på den lokala återvinningsstationen. Kom ihåg att tejpa över polerna innan du lämnar in dem.

Testa brandvarnaren regelbundet

Alla dina brandvarnare bör testas regelbundet - minst två gånger om året, gärna månatligt. På så sätt kan du upptäcka eventuella fel i enheten eller batteriet och se till att brandvarnaren alltid fungerar som den ska. Dessutom kan du undvika oönskade falska larm.

Så här testar du Melbyes brandvarnare:

Alla Melbyes brandvarnare är utrustade med en praktisk testknapp framtill på enheten. Håll in knappen tills alla enheter ger ifrån sig ljud. Detta innebär att brandvarnaren fungerar som de ska.

Tips: Om du har hörselskydd tillgängligt kan det vara smart att använda det.

Brandvarnarna från Melbye har en inbyggd självtestfunktion. Testknappen hittar du framför på brandvarnaren.

 

*Läs också: Så här enkelt kopplar du samman Melbyes brandvarnare

Så rengör du brandvarnarna

I brandvarnare kan det ansamlas mycket damm och smuts över tid, vilket i sin tur kan göra så att brandvarnaren inte fungerar som den ska. Damm och smuts kan även leda till onödiga falska larm.

Det rekommenderas att du regelbundet dammsuger dina brandvarnare med en mjuk borste. Detta hjälper till att säkerställa att sensorerna fungerar som de ska samtidigt som du undviker skador på elektroniken.

Tips: Så här rengör och underhåller du dina brandvarnare:

 

Vi på Melbye finns alltid nära till hands för att svara på frågor om våra brandvarnare och för att hjälpa dig att göra säkrare val. Vi har en gedigen erfarenhet och delar gärna med oss av vår expertis! Dessutom erbjuder vi ett brett sortiment av högkvalitativa nödbelysningsprodukter.

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Jonas Andersson

Sales Manager ja@melbye.se +46 70-559 21 45